Hemoroizii

Hemoroizi se numesc anumite structuri vasculare din canalul anal, care ajuta la controlarea defecarii. Ei devin patologici când se umfla sau se inflameaza. În starea fiziologica, un hemoroid actioneaza ca o perna fiind compus din canale arterio-venoase si tesut conjunctiv.

Simptomele hemoroizilor patologici depind de tipul prezent. Hemoroizii interni, de obicei, sunt caracterizati de sangerare rectala nedureroasa în timp ce hemoroizii externi pot produce simptome ca mancarime, usturime, dureri semnificative (mai ales la hemoroizii trombozati) dar si umflaturi în zona anusului. Majoritatea oamenilor, în mod incorect, se refera la orice simptom care apare în jurul zonei anal-rectala ca fiind "hemoroizi" indiferent de tipul acestora. În timp ce cauza exacta a hemoroizilor ramâne necunoscuta, o serie de factori care cresc presiunea in zona intra-abdominala (în special constipatia), sunt considerati ca avand un rol important în dezvoltarea hemoroizilor.

Tratamentul initial pentru bola usoara pana la moderata în dezvoltare consta în cresterea aportului de fibre, lichide pentru mentinerea hidratarii, medicamente pentru a ajuta cu durerea, si odihna. O serie de proceduri minore pot fi efectuate în cazul în care simptomele sunt severe sau nu se îmbunatatesc cu un tratament pentru hemoroizi conventional. Chirurgia este rezervata pentru cei care nu reusesc sa trateze hemoroizii sub nicio forma cu tratamentele disponibile. Pâna la 40% din oamenii din tara noastra pot avea hemoroizi la un moment dat in viata lor, dar majoritatea nu intampina probleme in tratarea lor.

Semne si simptome


Hemoroizii interni si externi se pot manifesta diferit prin sângerari, mâncarimi, iritatie si umflare. Cu toate acestea, multi oameni pot experimenta o combinatie a celor doua forme de hemoroizi. Sângerarile semnificative care sa provoace anemie sunt foarte rare. Deasemenea sângerari amenintatoare de viata sunt chiar mai putin frecvente. Multi oameni se simt jenati atunci când se confrunta cu aceasta problema si apeleaza la asistenta medicala numai atunci când problema se afla intr-un stadiu avansat.

Simptomele hemoroizilor externi


Daca nu sunt trombozati, hemoroizii externi pot cauza putine probleme. Cu toate acestea, atunci când devin trombozati, hemoroizii externi pot fi foarte durerosi. In orice caz, aceasta durere de obicei dispare in 2 - 3 zile, insa, umflarea poate dura câteva saptamâni pana sa dispara. O cicatrice poate ramâne dupa vindecare pe piele. În cazul în care hemoroizii sunt mari se pot produce iritatii ale pielii din jur si, astfel, mâncarime în jurul anusului.

Simptomele hemoroizilor interni


Hemoroizii interni, de obicei, cauzeaza hemoragie nedureroasa, astfel se poate observa sânge rosu aprins, în timpul sau în urma defecarii. Sângele acopera de obicei scaunul, se vede pe hartia igienica, sau se scurge în vasul de toaleta in timpul defecatiei. Alte simptome pot include: o secretie de mucus, o masa perianala de tesut daca hemoroizii prolapseaza prin anus, mâncarime, si incontinenta de fecale. Hemoroizii interni sunt, de obicei, durerosi, doar în cazul în care devin trombozati.

Cauzele hemoroizilor


Cauza exacta a hemoroizilor simptomatici este necunoscuta. O serie de factori sunt considerati ca având un rol important in inflamarea lor: tranzit intestinal neregulat (constipatie sau diaree), lipsa de exercitiu, factori nutritionali (dieta saraca in fibre), cresterea presiunii intra-abdominale (greutatea, fortarea defecarii sau sarcina), genetica, o lipsa de supape în cadrul venelor hemoroidale, si imbatrânirea. Alti factori care cresc riscul aparitiei hemoroizilor sunt obezitatea, statul jos prelungit si tusea cronica. Dovezi pentru aceste asocieri, cu toate acestea, sunt putine.

In timpul sarcinii, presiunea fatului pe abdomen si schimbarile hormonale determina marirea vaselor hemoroidale. Nasterea, de asemenea, duce la cresterea presiunii intra-abdominale. Femeile insarcinate au nevoie foarte rar de tratament chirurgical fiindca simptomele hemoroizilor dispar de obicei dupa nastere.

Fiziopatologie


Pernele hemoroidale sunt o parte a anatomiei umane normala si devin o boala patologica numai atunci când prezinta modificari anormale. Exista trei perne principale prezente în canalul anal in mod normal. Acestea sunt situate la stânga lateral, anterior dreapta, si dreapta posterior. Ele nu sunt compuse nici din artere, nici din vene, ci din vasele de sange numite sinusoide, tesutul conjunctiv si muscular neted. sinusoidle nu au tesut muscular in peretii lor, ca venele. Acest set de vase de sânge este cunoscut ca plexul hemoroidal.

Pernele hemoroidale sunt importante pentru continenta. Ele contribuie cu 15-20% la închiderea anal în repaus si protejaza muschii sfincterului anal în timpul trecerii scaunului. Atunci când presiunea intra-abdominale creste perne hemoroidale cresc în marime pentru a ajuta la mentinerea anusului închis. Se crede ca simptomele hemoroizilor apar atunci când aceste structuri vasculare cad în jos sau atunci când presiunea vaselor este crescuta excesiv ori presiunea sfincterului anal este crescuta. Doua tipuri de hemoroizi apar astfel: hemoroizi interni din plexul hemoroidal superior si hemoroizi externi din plexul hemoroidal inferior.

Diagnoza


Hemoroizii sunt de obicei diagnosticati prin examen fizic. O examinare vizuala a anusului si a zonei înconjuratoare pot diagnostica hemoroizi externi sau pe cei prolapsati. Un examen rectal poate fi efectuat pentru a detecta eventuale tumori rectale, polipi, o prostata marita, sau abcese . Aceasta examinare nu poate fi posibila fara sedare adecvata din cauza durerii, desi in general hemoroizi interni nu sunt asociati cu durere.

Exista doua tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni si hemoroizi externi. Acestia sunt diferentiati în functie de pozitia lor fata de linia dintata. Unele persoane pot avea în acelasi timp ambele tipuri. În cazul în care durerea este prezenta este mult mai probabil sa fie vorba de o fisura anala sau un hemoroid extern, decât de un hemoroid intern.

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni sunt cei care provin de deasupra liniei dintate. Ei sunt acoperiti de epiteliul columnar care nu are receptori de durere. Acestia au fost clasificati în 1985, în patru clase in baza gradului de prolaps (iesire inafara anusului).
  • Gradul I: Nu exista prolaps. Vasele de sange sunt doar proeminente.
  • Gradul II: Apare prolaps inafara anusului, dar se reduce rapid.
  • Gradul III: Hemeoroidul este rolapsat prin anus în jos si necesita tratament pentru reducerea sa.
  • Gradul IV: Exista prolaps si nu poate fi redus prin tratament simplu si conventional.

Hemoroizi externi


Hemoroizii externi sunt cei care apar sub linia dintata. Ei sunt acoperiti de tesut anoderm care este sensibil la durere si temperatura. Acestia se pot inflama devenind trombozati, caz in care sangereaza puternic si au o culoare violet-albastruie.

Alte afectiuni asemanatoare


Multe probleme anorectale, incluzand fisuri, fistule, abcese, cancerul colorectal, varice rectale si pruritul au simptome similare si pot fi incorect diagnosticate drept hemoroizi. Sângerarile rectale pot aparea, de asemenea, din cauza cancerului colorectal, colitei sau a unei boli inflamatorii intestinale, ori boalii diverticulare. În cazul în care anemia este prezenta, ar trebui sa fie luate în considerare alte cauze posibile.

Alte conditii care produc o masa anala includ: negii anali, prolapsul rectal, polipi si papile anale extinse. Varicele anorectale cauzate de o tensiune arteriala crescuta în sistemul venos portal pot avea simptome similare cu hemoroizii dar aceasta este alta condi?ie medicala.

Preventia


Se recomanda o serie de masuri preventive, inclusiv evitarea fortarii la defecare, evitarea constipatiei si a diareei, fie printr-o dieta bogata in fibre si multe lichide baute sau prin luarea de suplimente cu fibre, si prin exercitii fizice. Statul indelungat pe toaleta trebuie evitat, dar este recomandata si pierderea în greutate pentru persoanele supraponderale dar si evitarea ridicarii de greutati extreme.

Tratament hemoroizi

Tratament conventional

Tratamentul conventional de obicei este format din hrana bogata in fibre alimentare, asimilarea de fluide pentru mentinerea hidratarii, remedii naturale pentru hemoroizi, bai de sezut, si odihna Cre?terea de fibre consumate a fost demonstrat ca imbunatateste rezultatele, si poate fi realizata prin modificari dietetice sau consum de suplimente cu fibre. Dovezi in privinta eficientii bailor de sezut in timpul tratarii hemorozilor lipsesc. In cazul în care sunt utilizate acestea ar trebui sa nu dureze mai mult de 15 minute per baie.

În timp ce multe medicamente, creme si supozitoare sunt disponibile pentru tratamentul hemoroizilor, exista putine dovezi pentru a sprijini utilizarea lor. Produsele care contin steroizi nu ar trebui sa fie utilizate pentru mai mult de 14 zile pentru ca pot cauza subtierea pielii. Majoritatea produselor includ o combinatie de ingrediente active: o crema protectoare, cum ar fi vaselina sau oxidul de zinc, un agent analgezic, cum ar fi lidocaina, si un vasoconstrictor ca epinefrina. Beneficiile flavonoidelor sunt discutabile. La orice produs medicinal pot aparea efecte adverse. Pentru sarcina, simptomele dispar dupa nastere, in general, astfel folosirea unui tratament este adesea amânat pâna dupa nastere.

Operatia


Un numar de tehnici chirurgicale pot fi utilizate în cazul în care tratarea hemoroizilor nu reuseste cu ajutorul tratamentelor conventionale si procedurilor simple. Toate tratamentele chirurgicale sunt asociate cu un anumit grad de complicatii, inclusiv hemoragii, infectii, stricturi anale si retentie urinara, din cauza existentei in imediata apropiere a rectului a nervilor care gestioneaza vezica urinara. Poate exista, de asemenea, un risc mic de incontinenta de fecale, în special la cele lichide, riscul fiind de 0% -- 28%.

O metoda des intalnita este hemoroidectomia, ce inseamna indepartarea chirurgicala a hemoroizilor utilizata în principal numai în cazuri severe. Aceasta este asociata cu durere post-operatorie semnificativa si necesita, de obicei, 2-4 saptamâni pentru recuperare. Cu toate acestea, exista beneficii mai mari pe termen lung, comparativ cu ligarea cu banda de cauciuc. Acesta este tratamentul recomandat la cei cu hemoroizi externi trombozati daca se efectueaza în termen de 24-72 de ore.

Epidemiologie


Este dificil de a determina cât de comuni sunt hemoroizii, mai ales ca oamenii ce sufera de aceasta conditie nu apeleaza la un tratament medical. Cu toate acestea, se crede ca hemoroizi simptomatici sunt prezenti la cel putin 40% din populatia româna, la un moment dat al vietii lor si în jur de 5% din populatie este afectata in orice moment dat. Ambele sexe sunt supuse riscului aparitiei hemoroizilor, insa in general acestia apar intre 45 si 65 de ani. In general rezultatele unui tratament pentru hemoroizi sunt bune, cu toate ca unele persoane pot experimenta reaparitia acestora. Numai un procent mic de persoane ajung sa necesite interventii chirurgicale.

0 comments:

Post a Comment